TV-boerderij Hoog Hammen in Overschild op de schop. ‘Stond jaren te verpieteren’

[ad_1]

Op 8 januari start de versterking en renovatie van Hoog Hammen in Overschild. Dit meldt de Nationaal Coördinator Groningen. Aan de bouwplannen ging een lange juridische strijd vooraf.

De boerderij dateert uit 1869. Stichting Hoop voor Hoog Hammen is bang dat bij de renovatie en versterking unieke elementen verloren gaan, waaronder de oude schuur en het interieur, of wat daarvan nog over is. In oktober 2022 werd het gebouw van binnenuit verwoest door vandalen.

Nederlandse hoop

Hoog Hammen werd bekend als decor van de populaire tv-serie Hollands Hoop. De Groningse acteur Marcel Hensema speelt hier Fokke Augustinus, die met tegenzin wiet gaat kweken. Toen de opnames klaar waren, wilde stichting Hoop voor Hoog Hammen het pand kopen. Het moest een cultureel podium worden.

Hiervoor was subsidie ​​nodig en het duurde te lang voordat dit tot stand kwam. Daarom heeft de eigenaar het pand verkocht aan de familie Offringa, een boerenfamilie uit Schildwolde.

Sindsdien voert Hoop voor Hoog Hammen een juridische strijd. De stichting wilde dat de boerderij de status ‘monument’ zou krijgen. Op deze manier zal er veel minder werk te doen zijn. Dit mislukte en eind november besloot de gemeente Midden-Groningen dat het pand geen monument hoefde te worden.

Versterking begint

Daarom kan de versterking op 8 januari starten. De opdrachtgever is de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Een woordvoerder zegt begrip te hebben voor de zorgen van de stichting. “Wij doen er alles aan om dit karakteristieke pand voor Groningen te behouden.”

De binnenkant van de schuur krijgt echter een nieuwbouw. Het dak bevat asbest dat moet worden verwijderd voordat met wapening kan worden begonnen. Bovendien is de huidige constructie sterk verzwakt, zegt de NCG. “De karakteristieke waarde van de schuur wordt hierdoor niet aangetast.”

Aly Offringa kocht het pand samen met haar man Menno. Het echtpaar wil er weer wonen. “Wij hebben hart voor Hoog Hammen”, zegt ze. “En juist daarom willen wij het herstellen en versterken. Dat is noodzakelijk. Het heeft jarenlang moeten rotten.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *