LIVE EK afstanden | Jutta Leerdam dicht bij nieuwe titel op 1000 meter, volledig Nederlands podium? | Schaatsen

[ad_1]

De EK afstanden zijn zeer succesvol voor de Nederlandse schaatsers. Op de slotdag miste Kjeld Nuis echter ternauwernood de gouden medaille op de 1500 meter. Bij de ploegenachtervolging voor vrouwen won Nederland met Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Joy Beune in de vijfde tijd ooit. Zal Jutta Leerdam haar derde Europese titel op rij winnen op de 1000 meter? In een uitverkocht Thialf staat komende zondag ook de 500 meter voor mannen op het programma. Het toernooi eindigt dan met de massastart. Volg de ontwikkelingen hierboven via een live widget.

Programma zondag
15.31 uur: 1000 meter vrouwen (met Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-de Jong en Isabel Grevelt)
16.19 uur: 500 meter mannen (met Jenning de Boo, Janno Botman en Stefan Westenbroek)
17.06 uur: Massastart dames (met Irene Schouten en Marijke Groenewoud)
17.29 uur: Massastart mannen (met Bart Hoolwerf en Marcel Bosker)

Lees ook
• Alle medaillewinnaars: dit is de oogst van Nederland in Thialf

Zilver Nuis, brons Roest

Op de 1500 meter moest Nederland genoegen nemen met de dichtstbijzijnde ereplaatsen. Titelverdediger Kjeld Nuis, winnaar van de 1000 meter vrijdag, eindigde als tweede in een tijd van 1.44,34. Hij was 0,09 seconden langzamer dan Peder Kongshaug uit Noorwegen. Het brons ging naar Patrick Roest (1.44,40). Wesly Dijs eindigde als vijfde (1.45,44).

Nuis werd twee jaar geleden voor het eerst Europees kampioen op de 1500 meter. Vervolgens versloeg de drievoudig Olympisch kampioen (twee keer 1500 meter, één keer 1000 meter) landgenoot Thomas Krol, die dit jaar ontbreekt op het EK en in 2020 de titel pakte. In 2018, de eerste editie, won de Rus Denis Yuskov .

Kjeld Nuis.
Kjeld Nuis. © ANP


Goud in ploegenachtervolging

Nederland zette in de ploegenachtervolging een tijd van 2.55,70 neer en blijft dankzij het succes daarin ongeslagen op de Europese afstandskampioenschappen. Het is de vierde keer op rij dat Nederland de gouden medaille wint sinds de eerste editie in 2018. Schouten was er twee jaar geleden ook bij.

“Ik was zenuwachtig, maar we hebben alles drie keer gecontroleerd. Dus toen kon ik met een gerust hart het ijs op”, doelde Beune op de transponderfout in Polen in december. “Vanaf dat moment moet ik gewoon schaatsen en dat kunnen we alle drie, dus dat is het probleem niet.”

Dat bleek het geval, want Nederland was bijna zeven seconden sneller dan Duitsland. De bronzen medaille ging naar Zwitserland, dat slechts een honderdste sneller was dan Italië.

Van links naar rechts: Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune.
Van links naar rechts: Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune. © ANP


Lees ook
• Bekijk hier schaatskalender voor het seizoen 2023/2024

Lees ook
• Rijpma-De Jong ontsnapt met EK-goud Jumbo-malaise: ‘Het probleem was ik’


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *