Amerikaanse rivierkreeft vogelvrij verklaard; Sportvisserij Nederland vreest bijvangst | Politiek


De Amerikaanse rivierkreeft is vogelvrij verklaard. Vissers en boeren mogen straks met speciaal vistuig op deze invasieve exoot jagen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie daartoe van VVD-Kamerlid Thom van Campen.

“De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt onder water enorme verwoestingen”, legt Van Campen uit. “Hij vreet kademuren en slootkanten op en slokt ander waterleven op. Deze exotische soort is een van de redenen waarom we niet lijken te voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water.”

Daarom wil het liberale parlementslid dat er na jaren van discussie eindelijk breder op Amerikaanse rivierkreeften kan worden gejaagd dan alleen door beroepsvissers. “Deze indringer wordt inmiddels overal aangetroffen, van waterpartijen in woonwijken tot moerassen en boerensloten”, aldus de VVD-er.

Visfuik en kreeftenmand

De dinsdag aangenomen motie roept het kabinet op om vissers en boeren toe te staan ​​’verantwoord’ om te gaan met fuiken en kreeftenmanden. Bijna vijftien jaar geleden waarschuwden wetenschappers dat het dier een gevaarlijke plaag zou kunnen zijn; een plaag omdat ze door al het graafwerk waterkanten en dijken kunnen beschadigen.

Minister Christianne van der Wal (Natuur) gaf vorige week aan geen voorstander te zijn van het VVD-plan. Ze is bang dat het op grotere schaal toestaan ​​van vallen en manden feitelijk bijkomende schade zal veroorzaken. Het verbod op dergelijk vistuig voor recreatievissers is juist bedoeld om zeldzame vissen zoals paling te beschermen.

VVD-Kamerlid Thom van Campen:
VVD-Kamerlid Thom van Campen: “De Amerikaanse rivierkreeft kom je inmiddels overal tegen.” © Jeroen Meuwsen

“Wij zijn erg bezorgd dat het als bijvangst wordt opgevat”, zei Van der Wal vorige week in de Tweede Kamer. “Daarom is het echt heel onwenselijk om dit in zijn geheel vrij te geven.” Ze stelde wel voor om uit te zoeken hoe waterschappen kunnen helpen de exotische rivierkreeft beter beheersbaar te maken.

Ook Sportvisserij Nederland maakt zich grote zorgen over de Amerikaanse indringer. Maar wij zijn niet de enigen die getroffen zijn door het dier, benadrukt Ruben Bil, teamleider juridische zaken. “Het is een probleem in veel meer Europese landen, van Zweden tot Spanje. Zelfs in sommige regio’s in de VS, waar deze kreeft voorheen niet voorkwam, hebben ze er last van.”


Maak een lus onder de haak en voeg aas zoals inktvis toe. Zodra de kreeft op de prooi zit, trek je hem omhoog met de lus om één poot

Ruben Bil, Advocaat bij Sportvisserij Nederland

De sportbond is echter geen voorstander van een massale jacht met vallen en manden. “Ik ben een beetje gereserveerd”, legt Bil uit. “Allereerst maken wij als vissers een deuk in een pakje boter. De Amerikaanse rivierkreeftpopulatie herstelt zich zeer snel.”

Daarnaast maakt de organisatie zich ook zorgen over de bijvangst van bijvoorbeeld paling. “Het gaat echt verschrikkelijk slecht met de paling in Nederland. Dan zou het heel dom zijn als we het die dieren indirect nog lastiger zouden maken.”

De Amerikaanse rivierkreeft vormt een bedreiging voor onze oevers en dijken.
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een bedreiging voor onze oevers en dijken. ©ANP/ANP

Volgens Kamerlid Van Campen kunnen dergelijke bijvangstproblemen worden voorkomen als de speciale in Scandinavië ontworpen kreeftenmand wordt gebruikt. “Nee, we zullen niet alle kreeften kunnen vangen, maar laten we in ieder geval aan de slag gaan met een oplossing.”

Visser Bil ziet liever dat liefhebbers de hengel pakken en proberen de kreeften aan de haak te slaan. “Dat kan zeker”, benadrukt Bil. “Maak een lus onder de haak en voeg aas zoals inktvis toe. Het ruikt behoorlijk vies en ze zijn er dol op. Zodra de kreeft op de prooi zit, trek je hem omhoog met de lus om één poot. Ik heb er binnen een uur tien gevangen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *