Noordlaren wil met vernieuwde ijsbaan weer de eerste zijn. ‘De kwaliteit van ons ijs is beter’



De ogen van Jan Geert Veldman en Jurjen Bossewinkel twinkelen. De bestuursleden van schaatsvereniging De Hondsrug kunnen zich nu al voorstellen hoe zij komende winter als eerste een schaatsmarathon kunnen houden op de ijsbaan van Noordlaren.

Nu stond vorige week het schaatsevenement in het Groningse dorp als tweede op de agenda. Winterswijk had de eer om de eerste schaatsmarathon van het seizoen te organiseren. En dat valt een beetje tegen voor Noordlaren, ondanks dat het met Marijke Groenewoud en Evert Hoolwerf prachtige winnaars kende. Daarnaast trok de tweede en voorlopig laatste schaatsmarathon deze winter op natuurijs zo’n tweeduizend enthousiaste toeschouwers.

Maar oude tijden moeten weer tot leven komen in Noordlaren, waar de uitstekende ijsmakers van De Hondsrug vroeger vaak de marathonrijders als eerste in actie lieten komen. Met een financiële injectie van 158.000 euro, grotendeels van de gemeente Groningen, moet de versleten ijsbaan weer tiptop in orde worden gebracht.

En als het weer een beetje meewerkt, heeft Noordlaren binnenkort de primeur van de eerste schaatsmarathon op een natuurijsbaan. Omdat zij de beste zijn in het maken van ijs, zeggen voorzitter Veldman en mede-bestuurslid Bossewinkel.

Toplaag behoorlijk poreus

“De renovatie van de ijsbaan is hard nodig, omdat de toplaag inmiddels behoorlijk poreus is”, zegt Veldman, die net als zijn collega al zo’n 25 jaar aan de schaatsvereniging verbonden is. “Hij is in 1997 gebouwd en sindsdien is er nooit meer iets mee gebeurd. In 2019 hebben we de baan witgekalkt om de zon en de hitte te reflecteren.”

Bossewinkel: “Hierdoor heb je veel minder last van de zon en ontdooit het minder snel. Je kunt nu goed zien hoe snel de baan is verweerd en geërodeerd, omdat er geen wit meer is. De hele asfaltbaan gaat kapot. Er zitten scheuren in erin en er komen plantenwortels doorheen.”

Daarom wordt de asfaltlaag vernieuwd, waardoor de niveauverschillen in het spoor direct worden geëlimineerd. Omdat ze verre van ideaal zijn bij het maken van ijs.

Concurrentie met andere banen

Schaatsvereniging De Hondsrug heeft in Noordlaren in haar bestaan ​​veertien schaatsmarathons gehouden op de ijsbaan achter de voormalige basisschool. “In 2002 stonden we voor het eerst eerste. Dat is een eer. Er is concurrentie met andere banen”, zegt Veldman in aanwezigheid van de Groningse sportwethouder Inge Jongman. Ze reisde speciaal naar Noordlaren om het blijde nieuws extra luister bij te zetten.

“Afgelopen week voordat we de competitie hielden kon iedereen bij ons schaatsen”, vervolgt de voorzitter, “terwijl in Winterswijk en Haaksbergen reguliere schaatsers niet mochten schaatsen. Het idee is altijd om onze leden een dag te laten schaatsen en dan pas laat de competitieve renners het doen.”

Bossewinkel: “Vroeger had Veenoord vaak de primeur, maar rond de eeuwwisseling zijn we hier echt ijs gaan maken. Dat ging zo goed dat we konden wedijveren met Veenoord.”

‘Er kwamen steeds meer uitdagers’

Bossewinkel: “Het is uitgegroeid tot een echte competitie: wie rijdt de eerste schaatsmarathon op natuurijs? Er kwamen steeds meer uitdagers. Eerst waren dat Veenoord en Noordlaren, maar… het zijn er nu steeds meer. Het is een kwestie van Fingerspitzengefühl om lekker ijs te maken. Ook wij zijn al jaren aan het sleutelen.”

Uiteraard wil Noordlaren weer de eerste zijn, want jij staat straks in het middelpunt van de belangstelling van schaatsminnend Nederland. Veldman was er destijds bij De wereld Draait Door aan tafel. “Toen hebben ze mij voorgesteld als de heer ‘Veldkamp uit Noordlaren in Drenthe’”, kijkt de voorzitter met enige verbazing en plezier terug. “Als de temperaturen hetzelfde waren geweest, hadden we de eerste kunnen zijn. Maar in Winterswijk was het met -5 altijd vier graden kouder dan bij ons. Het weer was slecht. Ik ben ervan overtuigd dat als we naast Winterswijk staan, we gaan winnen. We kunnen per uur meer liters water op de baan brengen.”

Bossewinkel: “De vorst is bepalend. Zo simpel is het.” Veldman: “Volgens de renners was de kwaliteit van ons ijs beter.”

‘Ik geloof dat dat door een frituurpan kwam’

Na de renovatie moet de ijsbaan weer de zon kunnen reflecteren. Ook komt er een onderzoek naar het vervangen van de verlichting naast de ijsbaan door LED-lampen. Nu hapert de verlichting soms. Zo stopte het al een tijdje met werken voor de start van de schaatsmarathon. Veldman: “Dat kwam geloof ik door een tweedehands frituurpan van de cateraar.”

Naast de ijsbaan komt er een heuse fitnessbaan voor kinderen, hun ouders en anderen. Volgens een van de initiatiefnemers, Marleen van Dijk, wordt het initiatief gedragen door de gehele 400 leden tellende gemeenschap van Noordlaren. De 38.000 euro voor het project, waarbij mensen kunnen sporten op diverse sporttoestellen, is vaak door de bewoners zelf opgehaald. De gemeente draagt ​​10.000 euro bij. “We gaan acht apparaten installeren”, zegt Van Dijk. “Het zijn verschillende hindernissen, waar je meerdere oefeningen mee kunt doen. Er komt een hindernissenrace, een evenwichtsbalk en bijvoorbeeld een net waar je overheen kunt klimmen.”

“Als gemeente Groningen zien wij het belang van schaatsen”, zegt wethouder Jongman, “maar van bewegen überhaupt, zoals joggen. Bewoners kunnen elkaar hier ontmoeten. Het zijn al die dingen bij elkaar.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *