Wat gebeurde er vannacht na de aanval op het ziekenhuis in Gaza? | Oorlog Midden-Oosten

[ad_1]

De explosie in een ziekenhuis in Gaza-stad heeft minstens honderden doden en gewonden geëist. De aanval leidde gisteravond tot internationale veroordeling en verschillende straatprotesten. Het drama voltrok zich slechts enkele uren vóór de aankomst van de Amerikaanse president Joe Biden in het explosieve gebied.

Terwijl er woensdagochtend in het puin van het al-Ahli Arab Baptist Hospital in centraal Gaza naar overlevenden wordt gezocht, maken beide partijen ruzie over wie verantwoordelijk is voor deze nieuwe tragedie. Gezondheidsautoriteiten in Gaza geven Israël de schuld van de explosie, terwijl het Israëlische leger, de Israel Defense Forces (IDF), beweert dat dit allemaal te wijten was aan een mislukte raketlancering door de Palestijnen zelf. In dit geval niet door Hamas, maar door een andere Palestijnse gewapende groepering genaamd de Islamitische Jihad, aldus de IDF.

Hamas, die de macht heeft in Gaza, betwist dit en beweert dat de vernietiging van het ziekenhuis het werk van het Israëlische leger moet zijn geweest, al was het maar vanwege de verwoestende impact van de aanval. De IDF beloofde woensdag bewijs te leveren ter ondersteuning van haar bewering dat de Islamitische Jihad, en niet zijzelf, achter de explosie zat. Het zou gaan om afgeluisterde telefoongesprekken van Hamas-leiders die tegen elkaar zouden zeggen dat er iets mis was gegaan tijdens de aanval op Israël door de Islamitische Jihad. Laatstgenoemde organisatie ontkent dit echter ten stelligste en beschuldigt Israël op haar beurt van het manipuleren van de waarheid.

Getuigen van de aanval zijn diep geschokt en omschrijven de situatie als een tragedie, omdat veel mensen naar dit ziekenhuis kwamen omdat ze dachten veilig te zijn voor de aanhoudende Israëlische vergeldingsaanvallen. Onder de slachtoffers bevinden zich veel vrouwen en kinderen. De lokale afdeling van Artsen zonder Grenzen heeft de aanval veroordeeld als een misdaad tegen de menselijkheid. Er bestaat onzekerheid over het aantal sterfgevallen. Velen zouden nog steeds onder het puin liggen. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zegt dat er tussen de tweehonderd en driehonderd doden zijn gevallen, terwijl Hamas al spreekt van ruim vijfhonderd doden.

Over de hele wereld waren er protesten tegen Israël na de verwoesting van het ziekenhuis, hier in Istanbul.
Over de hele wereld waren er protesten tegen Israël na de verwoesting van het ziekenhuis, hier in Istanbul. © AFP

Bezoek Biden

De explosie leidde dinsdagavond wereldwijd tot protesten, waarbij duizenden mensen de straat op gingen in verschillende steden in het Midden-Oosten, waaronder Teheran, Amman, Istanbul, Tunis en Beiroet. In sommige gevallen hebben deze protesten geleid tot gewelddadige confrontaties met de politie. In Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, braken botsingen uit tussen Palestijnse demonstranten die opriepen tot het vertrek van de al lang bekritiseerde Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn veiligheidstroepen.

De Amerikaanse president Joe Biden, die woensdag Israël zal bezoeken en ook zal spreken met familieleden van door Hamas ontvoerde Israëliërs, heeft zijn eveneens geplande bezoek aan Jordanië uitgesteld vanwege de explosie. Biden zei dat hij diep bedroefd en geschokt was door de tragedie in het ziekenhuis. De Jordaanse regering had eerder aangekondigd dat een topontmoeting tussen president Biden, de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi en president Abbas was afgelast. De Verenigde Naties hebben op verzoek van Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten een spoedvergadering aangekondigd om de situatie te bespreken. VN-chef António Guterres heeft verklaard dat de aanvallen van Hamas het straffen van de Palestijnse bevolking als geheel niet kunnen rechtvaardigen. Binnenkort reist hij naar Egypte om de humanitaire hulp te bespreken.

Hezbollah

De Libanese Hezbollah-militie, een bondgenoot van Hamas en Iran, heeft opgeroepen tot een “dag van woede” om de aanval te veroordelen. De Iraanse president Ebrahim Raissi heeft een dag van nationale rouw afgekondigd en voorspelt dat de ziekenhuisaanval zich ‘tegen Israël en zijn Amerikaanse bondgenoot zal keren’. Iran had eerder gedreigd met een mogelijke “preventieve actie” tegen Israël vanwege zijn voorbereidingen voor een grondoffensief in Gaza.

Sinds het begin van het conflict op 7 oktober heeft het Israëlische leger, als reactie op een ongekende aanval van Hamas op Israël, dagelijks bombardementen uitgevoerd op Gaza. Volgens de VN leidden deze bombardementen tot de vlucht van een miljoen mensen, van wie velen hun toevlucht zochten in ziekenhuizen. Volgens de lokale autoriteiten heeft het conflict al meer dan 3.000 levens geëist, voornamelijk burgers, waaronder honderden kinderen. Sinds het begin van de zoveelste oorlog tussen Israël en de bezette Palestijnse gebieden zijn in Israël ruim 1.400 mensen gedood, voornamelijk burgers in het weekend van de Hamas-aanval. Het Israëlische leger zegt dat Hamas ook nog steeds 200 mensen naar Gaza heeft ontvoerd.

Wat is de Palestijnse Islamitische Jihad?

De PIJ, de Palestijnse Islamitische Jihad, werd in 1979 opgericht en is – na Hamas – de tweede grootste gewapende groepering in Gaza met ongeveer 1.000 strijders. De soennitische organisatie die voortkwam uit de Egyptische Moslimbroederschap is zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever actief. PIJ krijgt – net als Hamas – steun van Iran in de vorm van financiering en wapens. Syrië steunt ook de organisatie die Israël, de Verenigde Staten en de EU als terroristische organisatie bestempelen. In mei meldde het Israëlische leger dat drie islamitische Jihad-leiders waren gedood. Er wordt aangenomen dat zij verantwoordelijk zijn voor raketbeschietingen op Israël en andere aanvallen op Israëlische burgers op de Westelijke Jordaanoever. PIJ maakt ook gebruik van geleide raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het is bekend dat deze zelfgemaakte raketten soms te vroeg kunnen ontploffen of voortijdig kunnen neerstorten, waardoor Palestijnse slachtoffers vallen. Volgens Israël was dit bij het ziekenhuis in Gaza het geval, PIJ ontkent dit.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *