Deze éne gang in de Tweede Kamer vertelt het hele verhaal van de verkiezingen | Politiek

[ad_1]

kolomKamerverslaggever Niels Klaassen en columnist en cabaretier Renske Kruitbosch praat hier afwisselend over de verkiezingscampagne. Dit keer staat Niels in de wandelgangen van de Tweede Kamer, waar de BBB-overwinningsrush voorbij lijkt te zijn en het CDA weer wat zuurstof heeft.

Geen gratis bier in de gang bij BBB, Renske. Ze beloven het misschien, maar ze schenken dezelfde smakeloze koffie uit de automaat als de anderen in het Kamergebouw. Gratis, ja. De sfeer bij BBB lijkt anders dan dit voorjaar. Wat je moet weten: De club van Caroline zit – toevallig – op dezelfde verdieping als het CDA. En dat bood in maart een groot contrast. Die ene gang, met tientallen meters aan werkruimtes, vertelde in één wandeling het verhaal van de Statenverkiezingen.

Partijvoorzitter Caroline van der Plas deelt gratis bier uit tijdens de start van de verkiezingscampagne.
Partijvoorzitter Caroline van der Plas deelt gratis bier uit tijdens de start van de verkiezingscampagne. © ANP

Winnaar en verliezer, euforie en ernstige stemming, toekomst versus verleden. Bij BBB was het een grote, bruisende bijenkorf van werknemers, handtekeningenjagers en journalisten. Iedereen wilde iets van Caroline. Kleurrijke provinciale vlaggen aan de muur en een groot blauwwit straatnaambord BoerBurgerBinnenhof lieten de bezoeker weten: hier moet je zijn. Van der Plas zat zelf aan haar bureau, in debat of rookte buiten een sigaret. Haar rechterhand Henk Vermeer vertelde vervolgens met gepaste trots hoe het provinciale strijdplan uitpakte zoals gehoopt.

Ongeveer vijftig treden verderop in dezelfde gang zaten CDA-leden in rouwstemming achter hun computers. Er hangt geen boerensjaal aan de muur, maar verkiezingsposters met de Reuzen van Weleer, Lubbers, Balkenende, Van Agt. Alleen al de aanblik van een militaire parade van een oude communistische supermacht: geweldig historisch materiaal, maar het zal de oorlog niet winnen.

Alsof Hoekstra uit de geschiedenisboeken is gewist

En toch verandert er iets in die gang. Het is moeilijk te beschrijven. Maar bij het CDA bedankten ze leider Wopke Hoekstra vriendelijk voor alles, of beter nog: niemand praat meer over hem. Op de conferentie was hij niet eens aanwezig, Hoekstra lijkt in ‘Sovjetstijl’ uit de geschiedenisboeken te zijn geschrapt.

Nieuwkomer Henri Bontenbal is op het schild gehesen. De peilingen blijven beroerd, maar er wordt meer gelachen, er is ontspanning. Alsof er extra zuurstof de kamers in is geblazen.


Het team van Caroline van der Plas houdt de moed erin

Terwijl bij de BBB de wittebroodswekenperiode nu definitief voorbij is. Na een reeks onhandige pogingen en fouten – verwarring over de kandidaat voor het premierschap, de ontslagvergoeding van Mona, de motie en onlangs een plaatsvervanger die ontslag nam – zakt de partij weg in de peilingen. De ploeg van Caroline van der Plas houdt er uiteraard de moed in, en hé: ook al hebben ze nog maar vijf zetels, ze zijn toch vervijfvoudigd!

De onzekerheid knaagt ook, zo lijkt het. Strateeg Vermeer zucht bij een kop koffie: ‘Dan hoor ik mensen wel eens zeggen: ‘ze piekten te vroeg’. Alsof je kunt kiezen wanneer je hoeveel zetels wint. Dat zeiden ze maanden voor de vorige verkiezingen, en dan is de winst alsnog kwam.”

Maar in de wandelgangen hier, weg van de camera’s, veranderen de gevoelens een beetje, Renske. Ik ben benieuwd of dit binnenkort ook aan de keukentafel bij mensen thuis zal gebeuren. Maar eerst: zo’n smerig kopje koffie. Proost.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.Bekijk hier al onze video’s over politiek:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *