Heeft iedereen recht op de helft van de weg? | Auto



auto-expertOp smalle wegen kunnen grote landbouwvoertuigen en personenauto’s elkaar vaak nauwelijks passeren. Lezer Dini Kuiperij vraagt ​​zich af of zij recht heeft op de helft van de weg. Onze auto-expert Niek Schenk geeft het antwoord.

Vragen: “Sommige auto’s en vooral landbouwmachines zijn erg breed. Op smalle landweggetjes hebben ze de gehele breedte van de weg nodig en soms zelfs de berm. Als ik daar met mijn hond loop moet ik vaak uitwijken. Om nog maar te zwijgen van het moment dat ik er met de auto naartoe rijd. Ik heb recht op de helft van de weg, toch?”

Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: “Het recht op de helft van de weg bestaat niet. Dat is echt niet wettelijk vastgelegd. Er zijn smalle Nederlandse wegen waar zelfs twee auto’s van normaal formaat elkaar niet kunnen passeren. Het gaat er dan om elkaar de ruimte te geven door te wachten bij een bredere sectie totdat de ander is gepasseerd, of gebruik indien mogelijk de berm.

“Er geldt een maximale breedte voor voertuigen. De wet schrijft voor dat vrachtwagens en de daaraan gekoppelde aanhangwagens en opleggers maximaal 2,55 meter breed mogen zijn. Voor koelwagens met de nodige, extra dikke wanden geldt zelfs 2,60 meter. andere zogenaamde verhuiswerktuigen mogen inclusief de banden 3,00 meter breed zijn. Ook aanhangwagens hebben te maken met een breedtebeperking. Sinds 1 januari dit jaar mogen ze maximaal 2,55 meter breed zijn, gemeten over de container heen. Voorheen mochten ze maximaal 2,55 meter breed zijn, gemeten over de container. Er geldt een maximale breedte van 3,00 meter. Voertuigen met een speciale ontheffing mogen echter altijd breder zijn dan wat de wet voorschrijft.”

Onze autoredacteur Niek Schenk beantwoordt wekelijks lezersvragen. Mail uw vraag naar auto@dpgmedia.nl


Bekijk hieronder onze automotive- en mobiliteitsvideo’s:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *