Mannencosmetica steeds populairder: ‘De tijd van stiekem een potje pakken is echt voorbij’ | Binnenland

[ad_1]

Herencosmetica wordt steeds populairder, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Scheergel, scrubs, vochtinbrengende crème: het hoort er allemaal bij. Dat is mede te danken aan beroemdheden als zanger Pharrell Williams, die zich er niet voor schamen hun ochtendrituelen te delen. Stervisagiste Leco van Zadelhoff verwelkomt de ontwikkeling: “Godzijdank dat mannen het belang daarvan inzien.”

Het gaat om een ​​omzetstijging van 11,4 procent in 2022 voor herencosmetica en deze zal de komende jaren alleen maar groeien. Nu is cosmetica een breed begrip, zegt Marjolein van Oostrum van NCV. “Het gaat eigenlijk om alle producten voor persoonlijke verzorging.” Dus niet alleen make-up, maar ook shampoo, deodorant, zonnebrandcrème en zelfs handzeep.

Vooral mannengeuren zijn het afgelopen jaar veel verkocht, vertelt Van Oostrum. “Hetzelfde geldt voor deodorant- en stylingproducten, zoals gel, mousse en foam.” In Nederland is er nu een kleine groep mannen die make-up draagt, maar daar gaat verandering in komen, voorspelt ze. Van Oostrum: “We verwachten dat dit stilaan groot gaat worden. Een beetje make-up voor een naturel Look zal zijn weg vinden onder de mannen.”

De normaalste zaak van de wereld

De populariteit van zalven en zalven voor mannen komt vooral door de jongere doelgroepen. “Millennials en jongeren vinden het normaal als een man goed voor zijn huid wil zorgen”, zegt Van Oostrum.

Herencosmetica wordt vaak gepromoot op sociale media, ziet stervisagist Van Zadelhoff. Dat helpt een beetje. Hij verwijst naar het populaire Schoonheidsgeheimen-videoserie van Mode “Beroemdheden delen dit schoonheid-ritueel. Dat is heel gaaf, want ze laten ook mannen zien.” Zanger Pharrell Williams laat bijvoorbeeld zien welke maskers en scrubs hij gebruikt. “Dat maakt het minder een vergezochte show.”


Van Zadelhoff geeft toe dat hij in een wereld leeft waar make-up de normaalste zaak van de wereld is. “Maar ik merk echt dat steeds meer mannen ernaar vragen. Het verkoopgedrag en gebruik van herencosmetica is echt explosief toegenomen.”

Geslachtscategorieën verdwijnen

Van Zadelhoff is zelf ook gebruiker van herencosmetica. “Ik ben uiteraard enorm verwend en gebruik de beste producten. Ik hou van schoonmaken en verzorgen!”

Wel zie je dat het onderscheid tussen heren- en damesproducten steeds kleiner wordt. Een aantal bedrijven maakt zelfs helemaal geen onderscheid meer. Volgens Van Zadelhoff is het feit dat er speciale herencosmetica bestaat ‘meer een marketingstrategie’. “Door iets te bestempelen als ‘alleen voor mannen’, krijg je ze gemakkelijker aan boord.”

Ook de NCV ziet dat het typische onderscheid afneemt. “In parfums zitten nog steeds typische mannen- en vrouwengeuren, maar er zijn altijd vrouwen die graag een mannengeur willen gebruiken”, zegt Van Oostrum. Ze pleit ervoor om alleen datgene te gebruiken dat ‘je lekker wrijft of ruikt’. “Het is fijn dat er producten zijn voor iedereen die cosmetica wil gebruiken. Of je je nu wilt uiten of voor jezelf wilt zorgen, het is er allemaal. Er is unisex en een gendercategorie; dat is een goede ontwikkeling.”

Heren moeten smeren

Van Oostrum en Van Zadelhoff denken dat mannen steeds meer aandacht zijn gaan besteden aan hun uiterlijk. Dit komt ook vooral door de jeugd. Van Oostrum: ‘Veel mannen denken blijkbaar dat het iets voor vrouwen is om dagcrème op te smeren. Jongeren zien dat anders en zijn zuinig op hun huid.’ Godzijdank, zegt Van Zadelhoff. ‘Als je rimpels wilt, moet je zeker in bed liggen onbeschermd de zon in! Cosmetica kan zoveel. Met een beetje BB cream of bronzer zie je eruit alsof je net op een terrasje bent geweest en met wat concealer is die wang binnen no-time verdwenen.”

De tijd van stiekem een ​​drankje drinken in de badkamer is inmiddels voorbij, zegt de visagiste. “Mannen zijn zich er absoluut van bewust dat huidverzorging helpt en essentieel is. Bij regelmatig gebruik zie je al een groot verschil.” Volgens hem rust er geen taboe meer op huidverzorging. “Mannenmake-up is nog steeds voor een kleinere doelgroep, maar een taboe? Meh, ik denk niet dat er veel taboe is in dit land.”

Van Zadelhoffs beginners gids voor herencosmetica

– Je moet eenvoudig beginnen. Begin met een goede reiniging, denk aan een mousse. Ten tweede: gebruik een goede vochtinbrengende crème (een lotion voor je huid). Beëindig uw routine met SPF (Sun Protection Factor). Ook al is het bewolkt, gewoon doen!

– Stel dat je nog een stap verder wilt gaan, kijk dan of je na het reinigen een serum kunt gebruiken. Dit is een tussenproduct. Kijk wat bij jouw huid past: hydrateren, rode plekjes aanpakken, etc. Droge huid? Gebruik dan een voller serum.

– Merk je dat de routine werkt en bevalt het? Neem dan een BB cream of bronzing gel. Dit is geen ‘echte’ make-up, maar een voedende gel die je een egalere huid geeft. Natuurlijke make-up!

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *