LIVE | Israël bombardeert opnieuw honderden doelwitten in Gazastrook | Oorlog Midden-Oosten

[ad_1]

09:28

Zeker tien Britten zijn gedood bij het conflict tussen Israël en Hamas, zeggen de Britse autoriteiten. In ieder geval zes andere inwoners van het Verenigd Koninkrijk worden nog vermist.

Vermoedelijk worden de zes vermisten als gegijzelden vastgehouden in de Gazastrook

08:13

Bekende gezichten uit Hollywood roepen de Amerikaanse president Joe Biden op te zorgen dat gijzelaars van Hamas worden vrijgelaten. Onder anderen Bradley Cooper, Gwyneth Paltrow, Chris Rock en Justin Timberlake ondertekenden een open brief aan de president.

De sterren vragen Biden in te grijpen. ,,We willen allemaal hetzelfde: vrijheid voor Israëliërs en Palestijnen om in vrede naast elkaar te leven. Vrijheid van het brute geweld van Hamas. En het meest dringende op dit moment, vrijheid voor de gijzelaars. We dringen er bij iedereen op aan om niet te rusten voordat alle gijzelaars zijn vrijgelaten.”

Vorige week schreven andere bekende Amerikanen ook al een open brief aan de president. 

07:44

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw honderden doelwitten in de Gazastrook gebombardeerd. Daarbij zouden ook meerdere bevelhebbers van terreurorganisatie Hamas zijn gedood, zo maakte het Israëlische leger dinsdagmorgen op Telegram bekend.

Volgens Hamas werden zeker 140 mensen gedood. Er vielen ook ‘honderden gewonden’ en ‘tientallen huizen werden vernield.’

Het Israëlische leger trof naar eigen zeggen meer dan 400 ‘terreurdoelwitten’ en spreekt over een ‘grootschalige operatie om de terroristische capaciteiten van Hamas te vernietigen’. Een gevechtsvliegtuig bombardeerde bovendien een tunnelschacht van de radicale beweging, waarlangs militanten een snelle toegang tot de kust verkregen.

06:48

Op één dag zijn zes medewerkers van het VN-agentschap voor de Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) gedood in Gaza. Dat maakte het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) maandagavond bekend. Dat brengt het aantal doden bij het UNRWA-personeel sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas, op 7 oktober, op 35.

Woorden schieten ons te kort‘, aldus het bureau op het sociale netwerk X (voorheen Twitter).

06:45

De twee vrijgelaten gijzelaars Yocheved Lifshitz (85) en Nurit Cooper (79) zijn aangekomen in een ziekenhuis in Tel Aviv.  Het tweetal zou er goed aan toe zijn, zegt een verpleegster tegen The Times of Israel. 

De dochter van een van de vrijgelaten gijzelaars sprak met een verslaggever van BBC. Ze heeft dubbele gevoelens bij de vrijlating.

 ,,Ik barst van blijheid, maar ik maak mij ook grote zorgen om mijn vader. Het is een zeer gemengde emotie. Ik ben benieuwd naar andere leden van de kibboets waar mijn moeder mogelijk was. Het is geweldig om mijn moeder te zien. Ik ben zo trots op haar.  Er is niets dat je kan voorbereiden op een bloedbad met honderden doden.”

Yocheved Lifshitz en Nurit Cooper
Yocheved Lifshitz en Nurit Cooper © via REUTERS

04:12

China zal haar uiterste best doen om een bijdrage te leveren aan de Palestijns-Israëlische vrede, zo heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken maandag gezegd in een telefonisch onderhoud met zijn Israëlische collega, aldus de Chinese staatsmedia.

China zal elke oplossing steunen zolang deze bijdraagt aan het herstellen van de vrede, zei minister Wang Yi dinsdag. Hij riep Israël op om de veiligheid van Chinese burgers en instellingen te beschermen. Verder zei hij dat “alle landen het recht op zelfverdediging hebben, maar dat ze zich moeten houden aan het internationale humanitaire recht en de veiligheid van burgers moeten beschermen”.

Een ruime week geleden zei Wang nog dat het Israëlische optreden in de Gazastrook “verder ging dan zelfverdediging”. Hij riep Israël toen op te stoppen met het “collectief straffen” van de Palestijnse inwoners van Gaza.

De minister zei dat er snel een “gezaghebbende, brede en effectieve internationale vredesconferentie” moet worden georganiseerd om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zo snel mogelijk te hervatten.

,,De VN-Veiligheidsraad moet zijn verantwoordelijkheid nemen, de internationale gemeenschap moet dringend optreden en landen buiten de regio, vooral de grote mogendheden, moeten objectief en onpartijdig zijn”, aldus Wang.

01:07

Een vluchtelingenkamp in de Gazastrook is maandag getroffen door een Israëlische aanval. Daarbij zouden tientallen mensen zijn gedood en gewond geraakt, onder wie vrouwen en kinderen, zo heeft het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid laten weten.

Hoewel de cijfers van Hamas niet onafhankelijk te verifiëren zijn, heeft Israël de aanvallen op Gaza de afgelopen dagen flink opgevoerd. Journalisten van uiteenlopende internationale media noemden de bombardementen eerder deze week opvallend hevig. Het Israëlische leger bevestigt de aanval en zegt dat het ging om een locatie waarop Hamas acties voorbereidt.

In een verklaring op Facebook zei woordvoerder Ashraf Al-Qudra van het ministerie van Volksgezondheid van de militante groepering dat het Israëlische bombardement gericht was op het Al-Shati-kamp in Gaza, dat grenst aan de Middellandse Zeekust. Palestijnse media meldden dat vijf mensen in het kamp werden gedood.

23:34
Gisteren

De twee vrijgelaten gijzelaars Yocheved Lifshitz (85) en Nurit Cooper (79) zijn overgedragen aan het Israëlische leger. Dat bevestigt het ministerie van premier Netanyahu. De twee worden in Israël zo snel mogelijk naar een ziekenhuis gebracht. 

Hamas liet de twee oudere vrouwen volgens een woordvoerder vrij uit humanitaire en medische overwegingen. 

Nurit Cooper wordt met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht nadat ze is vrijgelaten door Hamas.
Nurit Cooper wordt met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht nadat ze is vrijgelaten door Hamas. © AP

Yocheved Lifshitz en Nurit Cooper
Yocheved Lifshitz en Nurit Cooper © via REUTERS

23:18
Gisteren

Wereldvoetbalbond FIFA heeft vier wedstrijden van Israël verplaatst naar data in november. Het gaat om twee wedstrijden van de voetballers in de kwalificatie voor het EK van 2024 en twee wedstrijden van de voetbalsters in de Nations League. De Europese voetbalbond UEFA had de wedstrijden eerder uitgesteld vanwege het conflict tussen Israël en Hamas.

De wedstrijden Kosovo-Israël en Israël-Zwitserland in groep I van de EK-kwalificatie staan nu gepland voor respectievelijk 12 en 15 november. De uit- en thuiswedstrijden van de voetbalsters tegen Kazachstan in de Nations League worden gespeeld op 23 en 26 november.

23:14
Gisteren

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat gecontroleerd wordt door Hamas, meldt opnieuw veel slachtoffers bij een luchtaanval. Daarbij zouden huizen in het Al-Shati-kamp zijn geraakt. ‘Tientallen Palestijnen zijn gedood of gewond geraakt‘, stelt het ministerie. 

Onder de slachtoffers volgens Hamas veel vrouwen en kinderen, van wie sommigen nog onder het puin liggen. 

De berichten zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd. Dat is erg lastig in het afgesloten gebied. Claims van Hamas over aantallen slachtoffers worden de laatste week met voorzichtigheid gelezen, nadat de terreurorganisatie honderden doden meldde bij een aanval op een ziekenhuis. Analyses van experts buiten Gaza zetten grote vraagtekens bij die aantallen. Er vielen inderdaad veel doden, maar experts houden het op ‘tientallen’. 

22:49
Gisteren

Het overleg over de vrijlating van ongeveer vijftig buitenlandse gijzelaars in handen van Hamas zou zijn vastgelopen door de eis aan Israël om brandstofleveringen toe te staan in de Gazastrook, bericht The Wall Street Journal. Eerder had de Israëlische nieuwszender i24News gemeld dat er werd onderhandeld met de Palestijnse beweging over de vrijlating van zo’n vijftig gegijzelden met een dubbele nationaliteit. De zender baseerde zich op bronnen in de Gazastrook.

Qatar zou als bemiddelaar een cruciale rol spelen bij de onderhandelingen, aldus i24News. Onder bemiddeling van Qatar mochten vrijdag de eerste twee gijzelaars vertrekken na bijna twee weken gevangenschap, een Amerikaanse vrouw en haar dochter. Vanavond liet Hamas twee oudere Israëlische vrouwen gaan. Deze keer was ook Egypte betrokken.

Een van de Hamasgijzelaars is de tiener Ofir Engel, een Israëliër die tijdens zijn gevangenschap met spoed de Nederlandse nationaliteit kreeg door zijn familiebanden met Nederland. De hoop is dat hij met zijn dubbele nationaliteit onder internationale druk eerder wordt vrijgelaten.

22:23
Gisteren

Oud-klasgenoten en de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug leven mee met de 16-jarige Mohammed en zijn familie uit Doorn. De moeder van Mohammed probeerde met haar kinderen weg te komen uit Gaza, maar kwam afgelopen weekend om het leven.

Mohammed was tot afgelopen zomer leerling van het Openbaar VMBO en MAVO in Zeist. ,,Hij zat hier drie jaar op school”, vertelt directeur Douwe Brouwer. ,,Bij zijn oud-klasgenoten komt het nieuws natuurlijk hard binnen. Tijdens de herfstvakantie was Mohammed regelmatig te zien op televisie en in andere media en afgelopen weekend hoorde iedereen dit vreselijke bericht.”

De kinderen krijgen op school ruimte om daarop te reageren, hun emoties te uiten en gevoelens te delen. ,,We zien dat leerlingen vooral elkaar opzoeken, maar ze kunnen altijd terecht bij hun mentors, teamleiders of een vertrouwenspersoon.” Ook stuurde de schoolleiding een bericht naar de opvoeders van de scholieren.

Lees hier het artikel: Oud-klasgenoten en burgemeester treuren om situatie familie Mohammed in Gaza: ‘Nieuws komt hard aan’

22:17
Gisteren

Het is bekend wie de twee oudere vrouwen zijn die door Hamas zijn vrijgelaten. Het gaat om de 85-jarige Yocheved Lifshitz en de 79-jarige Nurit Cooper. Beiden zijn volgens The Times of Israel op 7 oktober ontvoerd uit de kibboets Nir Oz. Hun echtgenoten zijn ook meegenomen en blijven gevangen in Gaza. 

De twee zijn vanavond opgevangen door het Internationale Rode Kruis, dat een eerste medische behandeling heeft gegeven. Via de grenspost bij Rafah en Egypte keren zij waarschijnlijk zo snel mogelijk terug naar Israël. 

Yocheved Lifshitz (links) en Nurit Cooper.
Yocheved Lifshitz (links) en Nurit Cooper. © via REUTERS / AP

21:39
Gisteren

Het Internationale Rode Kruis heeft de twee oudere vrouwen opgevangen die vanavond zijn vrijgelaten door Hamas. De Israëlische vrouwen hebben ruim twee weken gevangen gezeten in Gaza. 

Het Rode Kruis heeft de twee opgevangen als ‘neutrale tussenpersoon’.  ‘We hopen dat ze snel terug zullen zijn bij hun geliefden’, stelt de hulporganisatie in een statement op X. 


20:45
Gisteren

Na onder meer president Joe Biden (VS) en de Britse en Nederlandse premiers Sunak en Rutte, vliegt dinsdag de Franse president Emmanuel Macron naar Israël voor gesprekken met Israël en Palestijnen. Volgens Reuters biedt hij zijn solidariteit aan met Israël en dringt hij aan op een wapenstilstand. 

Eerder zei Macron dat hij alleen zou afreizen als zijn reis ‘nuttig‘ zou zijn. Hij spreekt dinsdag premier Netanyahu, president Herzog en andere politieke leiders. 

20:21
Gisteren

Hamas heeft twee gijzelaars vrijgelaten. Dat gebeurde na bemiddeling van Qatar en Egypte, zegt een woordvoerder van de terroristische organisatie vanavond. Het gaat volgens de terreurorganisatie om twee oudere Israëlische vrouwen. Ze zijn volgens het staatspersbureau van Egypte inmiddels bij de grenspost van Rafah aangekomen. 

De twee werden met zeker 224 anderen ontvoerd tijdens de grootschalige aanval van Hamas op zaterdag 7 oktober. 

,,We hebben besloten ze vrij te laten vanwege humanitaire en gezondheidsredenen“, zegt de Hamas-woordvoerder, Abou Obeida. In de verklaring zegt hij dat hij hen afgelopen vrijdag ook al heeft ‘aangeboden’, maar dat ‘de vijand hen toen weigerde te ontvangen’. Vrijdag werden wel twee Amerikaanse vrouwen vrijgelaten.

Hamas houdt nog altijd zeker 220 gijzelaars vast. Onder hen ook de Nederlander Ofir Engel, die vorige week versneld een Nederlands paspoort kreeg. Eerder op de avond meldde de Israëlische zender i24News dat de vrijlating van zo’n vijftig gijzelaars met buitenlands paspoort ophanden is, maar of dat daadwerkelijk gebeurt is afwachten. 

19:38
Gisteren

Volgens de Israëlische nieuwszender i24News wordt er onderhandeld met de Palestijnse Hamas over de vrijlating van ongeveer vijftig gijzelaars met een dubbele nationaliteit. De zender baseert zich op bronnen in de Gazastrook. Onder de gijzelaars met dubbele nationaliteit in Gaza is ook de genaturaliseerde Nederlander Ofir Engel. In de loop van de avond zal duidelijk moeten worden of ook hij wordt vrijgelaten. 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een mogelijke deal, waarbij bemiddeling door Qatar een cruciale rol speelt, aldus i24News. Het Rode Kruis is onderweg om een groep vrijgelaten personen te ontvangen.

Volgens de bronnen zal hun overdracht plaatsvinden in het Khan Younis-gebied in het zuiden van de Gazastrook. Als er geen nieuwe obstakels opduiken, zal er naar verwachting in de komende uren een overeenkomst worden bereikt. Als onderdeel van de afspraken en om het personeel van het Rode Kruis in staat te stellen het gebied veilig te bereiken, melden de bronnen dat er de afgelopen uren geen Israëlische luchtaanvallen op Gaza zijn geweest, meldt i24News verder.

Onder bemiddeling van Qatar mochten vrijdag de eerste twee gijzelaars vertrekken na bijna twee weken gevangenschap, een Amerikaanse vrouw en haar dochter.

19:26
Gisteren

De EU-landen zijn maandag niet veel dichter bij een eensgezind aandringen op een pauze in de strijd tussen Israël en Hamas gekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot en EU-buitenlandchef Josep Borrell bespeuren overeenstemming over zo’n gevechtspauze, maar volgens EU-bronnen zijn de onderlinge tegenstellingen nog even groot.

Na twee weken van Israëlische bombardementen op de Gazastrook klinkt de roep om wat lucht voor de in het nauw gebrachte bewoners steeds luider. Onder meer Nederland dringt inmiddels aan op ‘humanitaire pauzes’, onderbrekingen van de strijd om noodhulp te kunnen aanvoeren.

Maar met name Duitsland wil Israël daartoe niet oproepen. Dat zou afdoen aan Israëls recht op zelfverdediging na de bloedige verrassingsaanval van Hamas en de strijdende partijen te veel gelijkstellen. Daarin is na uitgebreid overleg van de buitenlandministers van de EU-lidstaten weinig veranderd, zeggen diplomaten.

Lees hier meer: Hierom zijn de EU-landen zo verdeeld over het conflict tussen Israël en de Palestijnen

19:20
Gisteren

Een leus die veel is te horen bij demonstraties voor Palestina is: ‘From the river to the sea, Palestine will be free.’; Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn. Het is een beladen zin die veel emoties oproept. Maar wat wordt er precies mee bedoeld?

,,Als je de uitspraak letterlijk neemt, is er geen ruimte voor de staat Israël en dus ook niet voor een tweestatenoplossing”, zegt hoogleraar Joodse studies Bart Wallet uit. ,,De leus wordt regelmatig gebruikt bij demonstraties, alhoewel het deze keer meer lijkt dan bij eerdere confrontaties.’’

Lees hier de hele uitleg: Veelgehoorde leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ is omstreden: dit is waarom

NurPhoto via Getty Images
© NurPhoto via Getty Images

19:13
Gisteren

In het Internationale Gerechtshof in Den Haag zijn binnenkort openbare hoorzittingen, waarop Israël en de Palestijnen hun mening mogen geven over de juridische gevolgen van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Dat gebeurt op verzoek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dat al in december vorig jaar is gedaan. 

De hoorzittingen, die op 19 februari starten, gaan dan ook niet over de ontwikkelingen van deze maand. De focus ligt op het innemen van land van de Palestijnse gebieden door Israëlische kolonisten. 

Beide partijen mogen aangeven wat volgens hen de juridische gevolgen van deze bezetting moeten zijn. Het Internationaal Gerechtshof geeft vervolgens een niet-bindend juridisch advies[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *