Nieuwe foto’s van voortvluchtige moordverdachte Bretly Dorder, opnieuw inval in Amsterdam | Berkelland

[ad_1]

De politie heeft nieuwe foto’s vrijgegeven van de meest gezochte man van Nederland, de 24-jarige Bretly Dorder. De ‘extreem gevaarlijke’ moordverdachte is dit weekend te zien op Amsterdam Centraal. Op zich is dat niet zo gek: op zijn vlucht nam hij vaak de trein.

Op de beelden lijkt Dorder ontspannen een sigaret te roken. Terwijl hij op de ene foto een kap over zijn hoofd heeft getrokken en een zonnebril op zijn neus heeft gezet, doet hij op andere beelden geen moeite om zich te verbergen. De sigaret bungelt nonchalant tussen zijn vingers.

Hij heeft een nette baard en snor. Mogelijk heeft hij het afgeschoren. “Let dus ook op details zoals de vlekken op zijn gezicht”, zegt de politie in een oproep in Opsporing Verzocht. ‘Dat kan hij niet wegscheren.’

Dorder wordt verdacht van het doodschieten van de Rotterdamse psychiater Jean van Griensven en het neersteken van een man in Zutphen. Als 15-jarige werd hij gearresteerd omdat hij een homoseksuele man had neergestoken tijdens een seksdate. Hiervoor kreeg hij een jeugd-tbs.

Tientallen tips, vier invallen, maar zonder succes

Veel tipgevers denken dat ze Dorder hebben gezien, maar hij is nog steeds op de vlucht. De politie krijgt tientallen tips. In de klopjacht op de geboren Rotterdammer deed de politie al een inval in Doetinchem, Arnhem en twee keer in Amsterdam, maar zonder succes.

Uit politieonderzoek bleek dat Dorder zondag in Amsterdam was. Die nacht deed de Dienst Speciale Interventies (DSI) een inval in een woning in Amsterdam-Oost. Dorder werd destijds niet gevonden.

Laatste razzia in Amsterdam Oost

Maandagavond heeft de DSI een inval gedaan in een woning in Arnhem. Ook Dorder was hier niet aanwezig. De bewoner, die dezelfde achternaam heeft, zegt de voortvluchtige verdachte helemaal niet te kennen. Volgens buren bij de woning van zijn zus was er dit weekend al een inval in Doetinchem. Dinsdagmiddag was er opnieuw een inval in Amsterdam Oost, dit keer in de Minahassastraat.

Beeld van een beveiligingscamera op station Amsterdam Centraal.
Beeld van een beveiligingscamera op station Amsterdam Centraal. © Politie/AvroTros

Dankzij tips kwam de politie de adressen op het spoor. “We hebben echt tips nodig om hem te vinden. Het lastige is: mensen zien hem op vier plekken tegelijk, van Groningen tot Heerlen. Maar we onderzoeken elke tip om te zien hoe betrouwbaar deze is. Als dat zo is, zullen we daarnaar handelen.” ”

De politie waarschuwt om Dorder niet zelf te benaderen. Hij is ‘extreem gevaarlijk’. Tegelijkertijd lijkt hij geen willekeurige mensen aan te spreken die hij op straat of in het openbaar vervoer tegenkomt. Tijdens het dodelijke schietincident in Rotterdam en de steekpartij in Zutphen had Dorder eerst persoonlijk contact gehad met de slachtoffers. Ze lieten hem zelf binnen. Waarschijnlijk werd hij gewelddadig toen deze slachtoffers ruzie met hem kregen.

Dorder zou mensen om hulp vragen uit handen van de politie te blijven, bijvoorbeeld via de homochatsite Bullchat. Of dit ook een rol speelde bij de toespraken van de invallen kon de politiewoordvoerder eerder niet zeggen.

25.000 euro voor een gouden tip

Omdat de man volgens de politie vuurwapengevaarlijk is, mogen treinreizigers of anderen die hem zien Dorder niet zelf benaderen, maar direct de politie bellen. Volgens de politie zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat D. zich op willekeurige mensen richt die hij tegenkomt.

De politie heeft maandag een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van D. De politie hoopt dat mensen aan wie hij om hulp vraagt, of die hem hebben geholpen, zich laten overtuigen door het tipgeld dat er gaat komen vooruit. .[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *