Botic van de Zandschulp boekt in China eerste masterszege sinds half april | Sport

met filmpjeBotic van de Zandschulp heeft voor het eerst sinds half april een masterstoernooi in Shanghai gewonnen. De nummer 2 van Nederland bereikte de tweede ronde in Shanghai door de Australiër Christopher O’Connell te verslaan met 6-2 6-7 (2) 6-4. Bij een 6-5 voorsprong in de tweede set mocht Van de Zandschulp voor de wedstrijd serveren.

Sport redactie

Laatste update:
15:50 uur

In de derde set won Van de Zandschulp vier wedstrijden op rij na een 4-2-achterstand. Hij maakte het na 2 uur en 16 minuten af ​​op zijn eerste matchpoint. Een forehand van de Nederlander leek buiten de lijnen te verdwijnen, maar viel – tot zijn eigen verbazing – toch net binnen de lijnen.

Van de Zandschulp had in de eerste set weinig te vrezen van de mondiale nummer 58, maar in de tweede set kon hij lange tijd geen break forceren. Bij 5-5 won hij de servicegame van de Australiër, zelfs op love, maar slaagde er vervolgens niet in om op eigen service af te ronden. In de tiebreak was O’Connell oppermachtig.

Botic van de Zandschulp, archieffoto.
Botic van de Zandschulp, archieffoto. © Getty Images voor BMW

In de beslissende set leek de Nederlander geestelijk wat aangeslagen, maar na een spannende wedstrijd met 4-2 te hebben gewonnen, zette hij door. In de laatste wedstrijd pakte hij drie punten op rij na een 40-30 achterstand.

Een half jaar geleden won Van de Zandschulp, die woensdag zijn 28e verjaardag vierde, voor het laatst een wedstrijd op masterniveau. De nummer 67 van de wereld bereikte vervolgens de tweede ronde in Monte Carlo. Hij werd onmiddellijk uitgeschakeld in Madrid en Rome en trok zich geblesseerd terug uit de masterstoernooien in Cincinnati en Toronto.

In de tweede ronde neemt Van de Zandschulp het op tegen de Fransman Ugo Humbert, die als 32e is geplaatst in China. Van de Zandschulp doet voor het eerst mee in Shanghai. De afgelopen drie edities van het masterstoernooi gingen niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus.