Energiecrisis zorgt voor veel meer zonnepanelen op daken | BinnenlandHet aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is snel gegroeid. Volgens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was de stijging vorig jaar extra groot vanwege het dure gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Huishoudens en kleine bedrijven zochten naar duurzamere en goedkopere alternatieven, die ruim 50 procent meer zonne-energie opwekten dan een jaar eerder.

Sinds 2019 is de hoeveelheid elektriciteit die door de zon wordt opgewekt ruim verdrievoudigd, vergeleken met 2021 bedroeg de totale groei een kleine 30 procent. Nederland heeft op Europees niveau de grootste hoeveelheid opgewekte zonne-energie per hoofd van de bevolking. Volgens het CBS zijn inmiddels ruim 2 miljoen woningdaken bedekt.

Nieuwsuur meldde vorige week op basis van een rondgang onder installateurs dat er sinds de zomer een daling is in het aantal aanvragen voor zonnepanelen. Mogelijk speelt de gedaalde energieprijs hierbij een rol. Ook de Tweede Kamer is voornemens de verrekeningsregeling af te schaffen. Dankzij de regeling krijgen huishoudens geld terug voor de hoeveelheid opgewekte zonne-energie die ze niet gebruiken.

De RVO verwacht in ieder geval dat de hoeveelheid zonne-energie zal groeien naar een kleine 31 gigawattpiek in 2025, tegen 19 GWp eind vorig jaar. Volgens de overheidsdienst is 8 procent van de oppervlakte van alle daken en parkeerplaatsen zonder grote aanpassingen geschikt voor zonnepanelen, wat al goed is voor 13 GWp aan zonne-energie.

Vorig jaar haalde Nederland 15 procent van zijn totale elektriciteitsverbruik uit zonne-energie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *