IMF voorziet flinke groeivertraging Nederlandse economie | Economie



De economische groei van Nederland en een aantal andere Europese landen komt vrijwel tot stilstand. Dit voorspelt het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in nieuwe schattingen voor de wereldeconomie. Volgens de prognose lijkt het erop dat de prijzen voor consumenten de komende tijd flink zullen blijven stijgen.

Voor Nederland heeft het IMF zijn prognose voor dit jaar verlaagd van 1 naar 0,6 procent groei. Volgend jaar zou de vooruitgang op 1,1 procent blijven, iets minder dan de 1,2 procent die in de vorige schatting in april voor mogelijk werd gehouden. Dit maakt de VN-organisatie somberder dan het Centraal Planbureau (CPB), dat vorige maand uitging van plussen van 0,7 en 1,5 procent.

In een aantal andere Europese landen zijn de vooruitzichten nog slechter. Zo zal de belangrijke handelspartner Duitsland, waar de industrie het moeilijk heeft, dit jaar naar verwachting met 0,5 procent krimpen. En in Oostenrijk gaat het slechts om een ​​plus van 0,1 procent, gevolgd door een herstel van slechts 0,8 procent volgend jaar.

Hoge inflatie

De scherpe economische vertraging heeft alles te maken met de hoge inflatie. Centrale banken hebben de rente scherp verhoogd om de prijsstijgingen een halt toe te roepen, maar dit zet een rem op de economie.

“De strengere kredietvoorwaarden zetten de huizenmarkten, investeringen en bedrijvigheid onder druk”, merkt IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas op. Ook wijst hij erop dat het aantal faillissementen toeneemt. Ook geeft hij aan dat de economische vertraging vooral zichtbaar is in de meer ontwikkelde landen, hoewel er in de opkomende markten veel risico’s op de loer liggen.

Een uitzondering vormen de VS, waarvoor het IMF zijn schattingen licht heeft verhoogd. Aan de andere kant is het IMF aanzienlijk negatiever geworden over China vanwege de vastgoedcrisis daar, die ook voor veel meer landen gevolgen zou kunnen hebben.

Wereldwijd verwacht het IMF een groei van 3 procent in 2023 en 2,9 procent in 2024. Dat is iets minder groei dan eerder werd verwacht. Het IMF gaat er verder van uit dat de inflatie in veel landen tot 2025 op een relatief hoog niveau zal blijven.

Nederland is geen uitzondering. Het IMF voorspelt voor dit jaar en volgend jaar een inflatie van respectievelijk 4 en 4,2 procent. Dat de inflatie volgend jaar weer gaat stijgen, kan te maken hebben met het aflopen van het energieprijsplafond van de overheid. Pas als de inflatie overal weer duidelijk daalt, zullen de centrale banken hun greep op de economie loslaten, denkt Gourinchas.



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *