Verpleger Theodoor V. ‘niet betrokken bij de dood van een deel van de onderzochte patiënten’ | Binnenland



Theodoor V., de verpleegkundige in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van twintig coronapatiënten, heeft niets te maken met de dood van een deel van die patiënten. Dat schrijft het Openbaar Ministerie aan de nabestaanden. Het is onduidelijk hoeveel ‘verdachte gevallen’ er nog zijn.

De brief is bedoeld om alle nabestaanden persoonlijk uit te nodigen voor een gesprek. Zij krijgen dan te horen of hun dierbare zich nog onder de verdachten bevindt en wat de status van het onderzoek is, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

V. werd in april dit jaar gearresteerd. Sinds oktober 2019 werkt hij bij de WZA. Het gaat om sterfgevallen die allemaal plaatsvonden in de periode maart 2020 tot en met mei 2022, tijdens de coronapandemie. V. was destijds verpleegkundige in het ziekenhuis en werkte op de longafdeling waar coronapatiënten werden behandeld.

Theodoor V., oorspronkelijk uit Veenhuizen, kampte met psychische problemen en zou tijdens een interview bij de GGZ Drenthe hebben gezegd dat hij heeft twintig ernstig zieke mensen uit hun ellende gered. De GGZ luidde de noodklok, ondanks de geheimhoudingsplicht.

Onderzoek bestanden één voor één

V. heeft echter geen namen genoemd En later ontkend heeft zelfs mensen vermoord. Dit alles maakte de zaak voor de rechterlijke macht uiterst lastig. Ook de voorlopige hechtenis van V werd na enige tijd opgeheven. Justitie moest de dossiers onderzoeken van de mensen die in die twee jaar tijdens zijn diensten overleden, om te zien of er onregelmatigheden in die dossiers zaten.

Inmiddels is kennelijk de conclusie getrokken dat V. niet betrokken is bij de dood van een deel van de overleden personen. In de zaken van de andere overleden personen is meer onderzoek nodig. Het is dus niet zeker of V. voor deze overige zaken vervolgd zal worden.

Ook slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die meerdere nabestaanden in de zaak vertegenwoordigt, kan bevestigen dat zijn cliënten de brief hebben ontvangen. “De afgelopen periode is voor deze nabestaanden heel moeilijk en onzeker geweest. Vaak was het een achtbaan, waarbij een verdachte werd vrijgelaten en de medische documenten niet met het Openbaar Ministerie werden gedeeld. Ze hopen vooral dat er nu meer duidelijkheid komt over de dood van hun dierbaren.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *