LIVE EK-kwalificatie | Gavi zet Spanje op voorsprong in Noorwegen, Kroatië in de problemen in Wales | Buitenlands voetbal

Met samenvattingenDe EK-kwalificatie gaat deze zondag verder met acht wedstrijden. Oranje speelt maandagavond in Athene tegen Griekenland, maar ook vandaag staan ​​er weer volop mooie wedstrijden op het programma. Onder meer Spanje, Turkije en Kroatië komen om 20.45 uur in actie

Spanje kwam vier minuten na rust op voorsprong tegen Noorwegen in het Ullevaal Stadion in Oslo. Gavi maakte het doelpunt voor de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente. Even leek het doelpunt afgekeurd te worden vanwege buitenspel van spits Álvaro Morata, maar na vijf minuten VAR-beraad werd het 0-1. Als Spanje in Noorwegen wint, is Schotland ook verzekerd van kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Duitsland. Beide landen hebben dan na zes wedstrijden 15 punten, terwijl Noorwegen dan op 10 punten zou blijven steken met alleen nog de uitwedstrijd tegen Schotland op 19 november in Hampden Park in Glasgow.

In groep D kwam Wales kort na rust op voorsprong tegen Kroatië, dat met nog twee speelrondes te gaan in november door een nederlaag naar de derde plaats in de groep zakt. Een kwartier na rust maakte Harry Wilson, de creatieve linksbuiten van Fulham, met zijn tweede doelpunt van de avond zelfs de 2-0 voor Wales.

Turkije, dat vrijdagavond met 0-1 won van Kroatië, staat in Konya met 1-0 voor tegen Letland. Yunus Akgün scoorde na 58 minuten voor Turkije.

Mikautadze scoort opnieuw voor Georgië

Georgië won in Tbilisi met 4-0 van Cyprus. Ajax-aanvaller Georges Mikautadze, donderdag vier keer nauwkeurig in een oefenwedstrijd, viel na een uur binnen. In de laatste minuut maakte hij uit een strafschop de eindstand 4-0. Zowel Georgië als Cyprus maken geen kans meer op kwalificatie voor het EK in groep A. Schotland, Spanje en Noorwegen strijden om de tickets. De Georgiërs hebben nog een kans via de play-offs van de Nations League.

Sadilek en Lingr winnen met Tsjechië

In groep E won Tsjechië met 1-0 van de Faeröer. In de Doosan Arena van Viktoria Plzen maakte West Ham United-middenvelder Tomáš Souček een kwartier voor tijd het winnende doelpunt uit een strafschop. In Tsjechië speelde FC Twente-middenvelder Michal Sadilek de hele wedstrijd. Feyenoord-middenvelder Ondrej Lingr werd in de 90e minuut van het veld gehaald door bondscoach Jaroslav Silhavy, die sinds 2018 de leiding heeft over de nationale ploeg. Václav Černy werd in de 77e minuut gewisseld voor Tsjechië.

Zwitserland voorkomt schande tegen Wit-Rusland

Zwitserland ontsnapte aan een verlegenheid tegen Wit-Rusland in de AFG Arena in St. Gallen. Na de 1-0 van Xherdan Shaqiri leek er niets aan de hand voor Zwitserland, maar in de tweede helft draaide de wedstrijd volledig om. Dankzij doelpunten van Max Ebong, Denis Polyakov en Dmitri Antilevski stond het na 84 minuten ineens 1-3 voor Wit-Rusland. Zwitserland gaf na een groot fluitconcert vanaf de tribune niet op en vocht zich een weg naar een 3-3 gelijkspel. Na de doelpunten van Manuel Akanji (’89) en Zeki Amdouni (’90) leek ook Shaqiri in de 97e minuut de 4-3 te maken, maar zijn poging werd van de lijn getrapt.

Volg de scorevoortgang via de live widget hierboven. Bekijk hieronder de standen in alle groepen.