Oliebollenkraam van familie Duijts in Zaltbommel onverwachts gesloten: ‘Dit is een ramp’ | Binnenland

[ad_1]

Veel verdriet en onbegrip onder eigenaren Gijs en Emmy Duijts van de enige oliebollenkraam van Zaltbommel. Zondag rond 11.30 uur maakte de handhaving bekend dat de kraam moest sluiten omdat het geen koopzondag is. En dat op oudejaarsavond. “Ik zit hier al 45 jaar en nu moet ik sluiten, dat is te gek.”

Een groot deel van de inwoners van Zaltbommel zal het nieuwe jaar zonder oliebollen moeten vieren. Tot groot verdriet van de eigenaren van patisserie Duijts hebben zij op last van de gemeente de kraam moeten sluiten. Volgens hun vergunning mogen ze op zondag open zijn, maar alleen als dat een koopzondag is. En dat is geen oudejaarsavond.

Het is dus onduidelijk of de vergunning ook voor 31 december geldt. “We zitten hier al 45 jaar en hebben al zeven keer oudejaarsavond op zondag gehad, dit is de eerste keer dat het een probleem is”, zegt Gijs Duijts .

Gooi de hele voorraad weg

Nadat eerder op de middag handhaving langskwam met de mededeling, besloten Emmy en Gijs de kraam open te houden, maar er trad direct een belangrijke sanctie in werking: een bakverbod. Ze mochten tot 15.00 uur open blijven, “maar ik mocht alleen de voorraad verkopen en niet meer bakken”, vertelt Gijs. “Ik had nog tientallen beslagen, van appelbeignets tot oliebollen. Die voorraad kon ik weggooien. Dit kost mij duizenden euro’s.”

De hele maand december waren ze bezig met de voorbereidingen voor oudejaarsavond. Er werd tot diep in de nacht gebakken om klaar te zijn voor de belangrijkste dag van het jaar. “We hebben de hele werkplaats omgetoverd tot bakkerij en dan krijgen we vanmiddag te horen dat we moeten sluiten, dit is een ramp, een echte ramp”, legt Emmy Duijts uit.

Onbegrip bij klanten

Ondertussen werd het steeds drukker bij de kraam, omdat Emmy een bericht op Facebook had geplaatst dat ze eerder moesten sluiten. Dat bericht werd massaal gedeeld. “Het was een gekkenhuis. De klanten stonden verbaasd voor de kraam. Ze vinden het onbegrijpelijk dat dit zo kon gebeuren.”

Emmy en Gijs kunnen de reeds gebakken bouillon wel verkopen, maar er zullen niet genoeg oliebollen zijn voor alle klanten. “Mensen vinden het leuk dat we open zijn, maar ik moet veel mensen teleurstellen”, verzuchtte Gijs, vlak voordat hij moest sluiten. “Dan ben je hier de hele maand en moet ik op de belangrijkste dag sluiten.” Het frustreert hem. “Wij hadden graag tot 18.00 uur open willen blijven”

Plaatselijke autoriteit

De gemeente heeft volgens het juiste, afgesproken protocol gehandeld, geeft een woordvoerder aan. “Voor de oliebollenkraam op de markt is in januari 2023 een vestigingsvergunning verleend. Deze was geldig van 29 november tot en met 31 december 2023. Dit is met uitzondering van de zondagen vanwege de zondagsrust, maar de kraam mocht wel open zijn tijdens koopzondagen, maar vandaag, 31 december 2023, is het geen koopzondag.”

Omdat de kraam vanochtend normaal open ging, zijn handhavers erheen gegaan omdat dit vanwege de zondagsrust niet mocht. De woordvoerder zei. “De gemeente heeft rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden rondom Nieuwjaarsdag en eventuele misverstanden die daardoor mogelijk zijn ontstaan. In overleg met de eigenaren is besloten de reeds gebakken oliebollen te verkopen en daarna de oliebollenkraam te sluiten.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *