Dolle vreugde: voetbaldwerg San Marino scoort na jaar droogte en bezorgt Denemarken bijna enorme blamage | Buitenlands voetbal

Met filmpjeOngekende vreugde dinsdagavond onder de spelers en fans van San Marino. Nee, de voetbaldwerg scoorde opnieuw geen punten en wacht nog steeds op de allereerste overwinning in een kwalificatiereeks, maar waren met hun eerste doelpunt in een kwalificatietoernooi sinds september 2021 heel dicht bij een enorme stunt tegen Denemarken.

Sport redactie

Denemarken slaakte dinsdagavond een zucht van verlichting: de Denen ontsnapten aan de enorme verlegenheid in San Marino door slechts met 1-2 te winnen van het land dat op de 207e plaats op de FIFA-wereldranglijst staat en in 2004 pas een vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken speelde. Liechtenstein won. Verder pakte San Marino nooit drie punten, maar stond het dinsdagavond ‘slechts’ 1-1 tot de zeventigste minuut in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Denemarken en San Marino in Groep H.

Vlak voor rust had Manchester United-aanvaller Rasmus Højlund namens Denemarken de 0-1 gemaakt door doelman Elia Benedettini met een hard schot vanaf links te passeren, maar na een uur ging alles en iedereen in San Marino helemaal uit zijn dak. De Denen zagen Alessandro Golinucci uit een hoekschop via het been van Simon Kjaer de gelijkmaker scoren.

Na zeven nederlagen zonder ook maar één doelpunt te scoren scoorde San Marino het eerste doelpunt van dit EK-kwalificatietoernooi en het eerste doelpunt sinds een vriendschappelijke wedstrijd met Saint Lucia in november vorig jaar. Het laatste doelpunt in een kwalificatiewedstrijd voor een EK of WK? Dat was op 5 september 2021 in de WK-kwalificatiewedstrijd met 1-7 verloren van Polen.

Dat verklaarde duidelijk de uitzinnige vreugde na het doelpunt van Golinucci, maar een eerste EK-kwalificatiepunt sinds november 2014 (1-1 tegen Estland) werd niet behaald. Invaller Yussuf Poulsen kopte Denemarken naar een schamele 1-2 overwinning en voorkwam zo een Deense verlegenheid.