LIVE Europa League/Conference League | Marseille wint in groep Ajax, Gravenberch scoort tegen Dallinga | Buitenlands voetbal

Olympique Marseille heeft door een overwinning op AEK Athene de leiding genomen in groep B van de Europa League, waar ook Ajax deel van uitmaakt. De Franse club won de thuiswedstrijd in het Stade Vélodrome met 3-1. Marseille heeft na drie wedstrijden 5 punten behaald, terwijl AEK op 4 punten bleef en naar de tweede plaats zakte.

Bekijk hierboven de overige resultaten en standen in de Europa League. Bekijk hieronder de stand en resultaten van de Conference League. Volg hier de wedstrijd tussen Brighton & Hove Albion en Ajax

Marseille kwam na een half uur op voorsprong dankzij Vitinha, de Portugese aanvaller die door coach Gennaro Gattuso de voorkeur kreeg boven de ervaren Pierre-Emerick Aubameyang. De thuisploeg was sterker, maar zag de Griekse ploeg aan het begin van de tweede helft op gelijke hoogte komen. Orbelín Pineda raakte de bal aanvankelijk volkomen verkeerd, maar kreeg de ruimte om nog een schot te nemen en doelman Rubén Blanco te passeren (1-1).

Na bijna een uur leidde doelman Cican Stankovic de achteruitgang van AEK in. Hij kreeg een rode kaart vanwege een overtreding in het strafschopgebied op Vitinha. Amine Harit zette de penalty om. Nog geen tien minuten later ging de bal terug naar de strafschopstip. Dit keer was de aanleiding een overtreding van oud-PSV’er Nordin Amrabat. Jordan Veretout schoot de bal onberispelijk vanaf 11 meter. Met één man minder vormde AEK het restant van de wedstrijd geen bedreiging meer voor Marseille.

Vitinha juicht na de 1-0.
Vitinha juicht na de 1-0. © REUTERS

Atalanta trekt

Rangers met Cyriel Dessers en Sam Lammers in de basis speelden in Praag met 0-0 gelijk tegen Sparta Praag. Real Betis won met 0-1 van Aris Limassol en is de nieuwe leider in groep C. In groep A moest koploper West Ham United een nederlaag accepteren tegen Olympiakos. In Griekenland werd het 2-1. Freiburg won in dezelfde groep met 1-3 van TSC.

Atalanta, met basisplaatsen voor Marten de Roon en Teun Koopmeiners, gaf een 1-2-voorsprong weg in Oostenrijk. Tien minuten voor tijd maakte Sturm Graz vanaf de strafschopstip gelijk, nadat Luis Muriel eerder Atalanta vanaf de stip op voorsprong had geschoten. Op dat moment speelde Sturm Graz met tien man na een tweede gele kaart, en dus rood, voor Stefan Hierländer kort na rust.

Hans Hateboer en Mitchel Bakker sloten zich aan bij de Italianen. Kjell Scherpen verdedigde het doel van Sturm Graz. In de Atalanta-groep speelden Rakow en Sporting 1-1 gelijk.

Kjell Scherpen in actie tegen Atalanta.
Kjell Scherpen in actie tegen Atalanta. © AP

Historische overwinning KÍ Klaksvik

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een voetbalteam uit de Faeröer de overwinning behaald in de groepsfase van een Europees clubtoernooi. In groep A van de Conference League was KÍ uit Klaksvik met 3-0 te sterk voor Olimpija Ljubljana.

René Joensen, Páll Klettskard en Jákup Andreasen lieten het thuispubliek juichen in het nationale stadion van de hoofdstad Tórshavn. Door de overwinning komt KÍ op 4 punten uit drie wedstrijden, waardoor het nog kans maakt op Europese overwintering. Het Franse Lille heeft 7 punten, Slovan Bratislava staat op 6.

KÍ hield Lille, kampioen van Frankrijk in 2021, begin oktober op 0-0.

Bekijk hieronder de uitslagen en standen in de Conference League.