Tienermeisje krijgt jaar cel en tbs voor doodsteken van snackbareigenaar | Binnenland

[ad_1]

Het meisje (15) dat de Haagse snackbar-eigenaar Wei Chen (39) heeft doodgestoken, is veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van een jaar en jongeren-tbs. Twee minderjarige medeverdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tot tien maanden en jeugddetentie wegens geweld tijdens die confrontatie afgelopen januari.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten ‘onherstelbaar verdriet en verlies’ veroorzaakt. “Zonder enige voor de rechtbank begrijpelijke reden werd het slachtoffer één keer in de borst en twee keer in de rug gestoken.”

Ook naar heimelijk opgenomen gesprekken tussen de twee meisjes werd met ‘onbegrip en walging’ geluisterd. “Er werd met de grootste minachting over het gewelddadige incident en de slachtoffers gesproken.” En: “De verdachten hebben weinig tot geen oprecht berouw en inzicht getoond in het leed dat zij hebben veroorzaakt.”

Fatale steekpartij

Politie en justitie bezoeken de twee families van de drie tieners al veel langer in Den Haag. De families kwamen al in beeld door steekpartijen, een schietpartij, een gewelddadige overval en een – uiteindelijk fatale – strijd tussen Haagse en Delftse jongerengroepen.

En toen volgde er nog iets een dodelijke steekpartij, begin dit jaar. Wei Chen en zijn vrouw Xiao liepen na sluitingstijd arm in arm naar huis van hun snackbar. In die paar honderd meter werden ze aangevallen door de twee meisjes, later kwam daar nog een broer van een van de meisjes bij.

Gearresteerd

Xiao kreeg zulke harde klappen op haar kaak dat ze nog steeds geen appel kan eten. Haar man Wei werd in de rug en borst gestoken. Hij overleed diezelfde avond in het ziekenhuis. De tieners vluchtten, maar werden al snel aangehouden. Omdat de verdachten tijdens het geweldsincident minderjarig waren, vond het proces achter gesloten deuren plaats. De uitspraak was openbaar.

Het 15-jarige meisje dat Wei doodstak werd niet eerder verdacht van een geweldsincident. De maanden ervoor zakte ze echter steeds verder af en kreeg ze een coach via de jeugdzorg. Was tegen haar veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en jeugddetentie.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

In het gemeenschapscentrum in Houtwijk werd een condoleanceregister geplaatst.
In het gemeenschapscentrum in Houtwijk werd een condoleanceregister geplaatst. © Wijk8

Voor haar broer (17) en beste vriend (17) is de rechtbank geen onbekende plek. Hij werd veroordeeld nadat hij werd aangetroffen in een Delfts winkelcentrum met een grote kapmes zwaaide naar leden van een rivaliserende jeugdgroep uit Delft. Deze langer durende vete escaleerde in mei 2021. Eerst werd een minderjarige jongen uit ‘Delft’ neergestoken en uit wraak werd later die dag Myron (17), een vriend van de broer, vermoord. in Laak doodgestoken. De broer werd veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf voor de snackbarzaak, tachtig uur taakstraf en behandeling in een jeugdpsychiatrische kliniek. Volgens de rechter pleegde hij in de ‘snackbarzaak’ uitsluitend openlijk geweld tegen Chen. Ook werd hij veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de diefstal van vier telefoons.

De derde verdachte, het 17-jarige meisje, stak eerder haar eigen broer in het been. Ze stak ook de ex van haar moeder neer. Daarvoor kreeg ze een gevangenisstraf van veertien maanden en jeugd-tbs opgelegd. Volgens de rechter pleegde ze alleen openlijk geweld tegen Chen en Xiao in de ‘snackbarzaak’.

De broer die ze neerstak zat al vast voor een gewelddadige overval en een schietpartij in Zoetermeer. In mei vorig jaar schoot hij een toen 17-jarige jongen uit Delft neer nabij een school met een jachtgeweer in zijn gezicht.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voor de snackbar werden bloemen gelegd.
Voor de snackbar werden bloemen gelegd. ©ANP/ANP

De snackbar van Wei en Xiao is negen maanden na de steekpartij nog steeds gesloten. Weduwe Xiao kon niet naar haar werk en de rekeningen stapelden zich op. Er werd een crowdfundingcampagne opgezet. Met groot succes. Voor Xiao en haar kinderen Sunny en Stacy Er werd ruim 116.000 euro opgehaald.

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat, zegt in reactie op de uitspraken: “Voor de nabestaanden voelen de opgelegde straffen op geen enkele manier als erkenning van het lijden dat hen is aangedaan. Hoewel de huidige wetgeving rondom jeugddetentie een vergeldend element bevat, gaat het ernstig voorbij aan het lijden dat familieleden door zulke ernstige misdaden wordt aangedaan.”

Meer lezen in dit bestand? Dat kan hier![ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *